Bu Blogda Ara

sponsor

Mortgage'ı biliyor muyuz? kelepirx/emlax

Mortgage'ı biliyor muyuz?



Konut finansman sistemi tutsat (mortgage) ile ilgili yapılan bir araştırma ilginç sonuçları ortaya koydu. Sistem çoğu kişi tarafından duyulmasına rağmen, herkes tarafından bilinmediği ortaya çıktı




Araştırma şirketi GFK Türkiye'nin, ülkenin kentlerini temsilen 16 ilde yaptığı "Mortgage Bilinirlik Araştırması", sistem konusundaki bilinirlik düzeyini, konut alma eğilimlerini ve konut alırken kredi kullanma eğilimlerini ortaya koydu.

Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 61'i tutsatı duyduğunu belirtirken, tutsatı duyduğunu belirten her üç kişiden biri sistem hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 31'i sistem hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını belirtirken, sistemi "biraz" bilenlerin oranı yüzde 58, yeterince bilgi sahibi olanların oranı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti.

Kentlerde ikamet ettiği konutta kiracı olanların oranının yüzde 42 olarak belirlendiği araştırmaya göre, önümüzdeki 3 yıl içinde konut satın almayı düşünenlerin oranı yüzde 20. Alt ekonomik sosyal gruplara doğru gidildikçe ev satın almayı düşünenlerin oranının yükseldiği görüldü. Konut satın almayı düşünenlerin yüzde 52'si banka kredisi kullanmayı planlıyor, geri kalanı ise banka kredisini tercih etmiyor. Konut hakkında en fazla "tanıdıklar" ve "emlakçılar" aracılığıyla bilgi sahibi olunurken, bunu kendisi çevreyi gezerek bilgi alanlar ve interneti kullananlar izliyor.

Tutsat'ın avantajları

Tutsatın diğer konut kredilerinden daha avantajlı olduğunu düşünenlerin sistemin hangi avantajlarının bulunduğunun sorulması üzerine, katılımcıların yüzde 36'sı ev kirası yerine ödenebildiğini, yüzde 34'ü ödemesinin kolay olduğunu, yüzde 22'si taksitlerinin uygun olduğunu, yüzde 18'i ise kredi faiz oranının düşük olduğunu belirtti.

Sistemi avantajlı bulanların yüzde 4'ü evin kolay alındığını, yüzde 3'ü peşinatının düşük olduğunu ifade ederken, yüzde 3'ü imkanı olmayanların da ev sahibi olabildiğini, yüzde 2'si de devlet güvencesi olmasını sistemin avantajları arasında saydı.

Tutsat'ın faiz oranları yüksek bulundu

Diğer taraftan sistemin diğer konut kredilerinden daha avantajlı olmadığını düşünenlerin yüzde 27'si faiz oranlarını yüksek, yüzde 22'si aylık ödemeleri yüksek bulurken, yüzde 21'i vadelerin çok uzun olduğunu, yüzde 15'i de düşük gelirliler için avantajlı olmadığını belirtti. Sistemin avantajlı olmadığını düşünenlerin yüzde 5'i ipotekli olmasının güvenilir olmadığı, yüzde 5'i alışık olunmayan bir sistem değerlendirmesinde bulunurken, yüzde 4'ü sistemin diğerlerinden farkı olmadığını, yüzde 4'ü sabit faiz olmadığını, yüzde 3'ü de peşinatın yüksek olduğunu kaydetti.

Katılımcıların yüzde 49'u gelecekte tutsattan yararlanmayı düşünmediğini belirtirken, yüzde 29'ı sistemi kullanıp kullanmayacaklarının belli olmadığını, şartlara bağlı olduğunu ifade etti. Gelecekte tutsattan yararlanmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 11'de kaldı.

sponsor

arama

KELEPİRX EMLAK Özel Arama

dil seç

*

bir soru:Tapu harçları nasıl ve hangi bedel üzerinden hesaplanır ? Harcı kimin ödemesi lazımdır ?

Home MortgageTapu harçlarının nasıl hesaplanacağı Harçlar Kanununa ekli olan (4) sayılı Tarifede gösterilmiştir. Buna göre alım-satım işlemlerinde harç belediyeden getirilecek olan emlak beyan değeri üzerinden tahsil edilmektedir. Hangi işlemde hangi oranda harç alınacağı anılan tarifede tek tek gösterilmiştir. Örne¬ğin ipotek işleminde harç taşınmazını ipotek eden kimse tarafından ödenmektedir. Harcın hesaplanacağı matrah ise kullanılan kredi tutarıdır.
Her hangi bir işlemin harcını öğrenmek için mutlaka (4) sayılı Tarifeye bakmak gerekir. Tapu İşlemlerinde Harcı Kimin Ödemesi Lazımdır ? Satış, trampa, ölünceye kadar bakma akdi işlemlerinde harç her iki taraftan da alınır. Ancak satış işlemlerinde genel örf adet alıcı tarafın harçları ödemesi yönündedir. Tapu dairesi harcı satıcı ve alıcı adına keser. Ancak genelde alıcı taraf ödemektedir. (Esas itibariyle satış işlemlerinde harçları alıcının ödemesi yönünde Tarifede değişiklik yapılması uygulamayı pekiştirecektir.) Bağış işleminde lehine bağış yapılan, yani bağışı kabul eden kişi harcı ödemekle yükümlüdür. Bağışı yapan kişi harç ödemez. Kamulaştırma da kamulaştırmayı yapan idare harcı öder. Taşınmazı kamulaştırılan kişinin her hangi bir harç ödemesine gerek yoktur. İrtifak haklarının kurulmasında lehine irtifak hakkı kurulan taraf harcı öder. İpotekte taşınmazını ipotek eden malik ipotek harcını ödemekle yükümlüdür. Miras intikalinde intikal işlemini yaptıran mirasçılar öder. Taksim işleminde taksimi talep eden taraflar harçları ödeyecektir. Taraflar yükümlülüğü belirten sözleşme yaptığı takdirde, sözleşme ile yükümlenen taraf harcı öder. Harcın tamamının alıcı veya satıcıdan sadece birisi tarafından ödeneceği yolundaki anlaşmanın resmi senede yazılması mümkündür.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

haber

gazeteler aktuel konular rss ler