Bu Blogda Ara

sponsor

Mortgage yasası neler getiriyor?

Mortgage yasası neler getiriyor?


Yasanın çıkması için çaba sarfeden Bakan Şener bürokratlarını kutlarken
Cem Seymen / CNN TÜRK

Vatandaştan yatırımcıya, müteahhitten bankacılara kadar geniş bir kesimin merakla beklediği, “kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayacak mortgage” sistemi yaşama geçiyor.

Sistemden kimlerin yararlanabileceği, konut kredilerden farkının ne olduğu, faiz dışında maliyeti ve para cinsinden riskinin bulunup bulunmadığı, yararlanmak için uyulacak kurallar en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Uzmanlar CNN TÜRK için sisteme ilişkin en çok merak edilen soruları yanıtladı.

1) Mortgage sisteminin tüketiciye yararı ne olacak?

Yaşama geçmesi ile birlikte faizlerin serbest bırakılması gündeme gelecek. Sistemden yararlanacak müşteriler sabit veya değişken faiz oranları arasında tercih yapabilecek. Değişken faizli krediler ile konut almak için kredi faizlerinin düşmesini beklemelerine gerek kalmayacak.

2) Değişken faizin bir riski var mı?

Bankaların baz alacağı endeksler Merkez Bankası tarafından belirlenecek. Fiyatlamalar endeks faiz oranı üzerine katılacak marjlarla oluşturulacak. Müşterinin kullanacağı endeks ve marj oranı sözleşmede yer alacak. Değişken faizde, azami oran sözleşme ile başlangıç tarihinde belirlenecek.

Faiz oranları düştüğünde tüketicinin taksitleri de düşecek. Faizlerin yükselmesi durumunda da taksit tutarları sözleşmede belirlenen azami oran kadar yükselebilecek. Müşteriler, faizli kredinin etkileri konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilecek.


YASANIN DETAYLARI
Mortgage olarak bilinen konut finansmanı sistemine ilişkin tasarı, 21 Şubat 2007'de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya ilişkin detaylar için tıklayın.
3) Mortgage sisteminde kredi erken kapatılırsa ek bir maliyetin ortaya çıkacağı doğru mu?

Tasarıda yer alan ve eleştirilere hedef olan bir uygulama söz konusu. Bu uygulamaya göre, sabit faizli kredi kullanımında tüketici yüzde 2 oranında erken kapama komisyonu ödeyecek. Erken kapamalarda tüketiciye yansıyan herhangi bir maliyet bulunmuyor.

Bu nedenle de tüketicilerin değişken ve sabit faizli kredi kullanırken bu unsura dikkat etmeleri gerekiyor.

4) Sistemin maliyet avantajı bulunuyor mu?

Başlangıç aşamasında müşteri maliyetlerinde bir farklılık söz konusu olmayacak. Zaman içinde ikincil piyasanın gelişmesine bağlı olarak bankalar daha kolay finansman sağlayacak. Bu süreçte de uygun ekonomik koşullara da bağlı olarak faiz oranlarında düşüş gündeme gelebilir. Konut kredisi veren bütün bankalar mortgage sistemi konusunda hazırlıklarını tamamlamak üzereler.

5) Mortgage kapsamında alınacak konutlarda imar zorunluluğu var mı?

Sistem kapsamında kat irtifakı tapusu olan konutların yanı sıra bitmemiş konutlar için de kredi alınabilecek. Deprem yönetmeliğine uygun yapılmış ve iskanı alınmış konutlar mortgage sistemi için uygun olacak. Bu sistemle istenilen her ev alınamayacak. Öncelikle imara uygun olması zorunluluğu aranacak. Banka ev konusunda inceleme yapacak, uygun bulunması halinde kredi verecek.


YASANIN TAM METNİ
Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun tam metni için tıklayın.
6) Bu süreçte konut fiyatları yükselir mi?

Son dönemde yaşanan faiz oranlarındaki düşük ve vadelerdeki uzama konut talebini artırıyor. Bu nedenle de fiyatlarda artış söz konusu. Sistemin yaşama geçmesinin ardından artan talebe paralel olarak fiyatlarda düşüş gündeme gelebilir. Konut fiyatları ve kiralar arz-talep dengesine göre şekillenir.

7) Mortgage sistemi ile bankalardan kullanılan konut kredileri arasındaki fark nedir?

Sistemin konut kredisi faiz oranları üzerinde direk bir etkisi bulunuyor. Bankalar ise faizlerini piyasa koşullarına göre belirler. Faiz oranlarının bugünkü tablodaki görünümü maliyete kıyasla makul görünüyor. Genel faiz oranlarının seyrine göre bankalar da fiyatlama yapacaktır. Mortgage sistemine göre, alınacak evin tutarının yüzde 25’i kadar peşinat verecek.

8) Piyasalara etkisi nasıl olacak?

Sistemin, konut kredisi faiz oranları üzerinde direk bir etkisi olmayacak. Ancak, tüketiciler açısından bakıldığında değişken faizli kredi kullanımı ile faizlerin düşmesi için konut alımlarını bekletmelerine gerek kalmayacak.



9) Mortgage kapsamında satın alınan ev parasal sıkıntıya girildiğinde satılabilir mi?

İki taksit ödenmediğinde ev sahibine bir aylık bir süre tanınacak. Borç ödenmediğinde o zamana kadar yapılan ödemeler geri verilecek ev de banka tarafından satılacak. 10 yıl taksit ödedikten sonra ev başkasına devredilebilecek. Ancak bunun için kalan borcun yüzde 2'sinin ceza olarak ödenmesi gerekiyor. Kredi kapatılıp, ipotek kaldırılırsa evi satmak mümkün olacak. Borcu erken kapatma halinde ise yüzde 2’si kadar komisyon alınacak.

10) Ödeme planı nasıl olacak?

Konutun yüzde 25’inin peşin ödenmesi zorunlu. Örneğin 150 YTL’lik bir ev alan tüketici 30 yılda yaklaşık 700 bin YTL ödeyecek. Bu tablo kapsamında, aylık faiz yüzde 1.2, vade 30 yıl, toplam ödenecek miktar 699.647 YTL, toplam ödenecek faiz 549 bin 647 ve aylık ödeme de bin 943 YTL olacak.

11) Evi olan da yararlanabilir mi?

Sistem herkese açık olacak. Geçmiş ve mevcut kredi performansında olumsuzluğu bulunmayan, alacağı evin taksitini aylık net geliri ile ödeyebileceğini belgeleyen herkes yararlanabilecek.

12) Dikkat edilmesi gereken konular neler?

Vatandaşlar, öncelikle bütçe ve ödeme planı yapılarak ne kadar taksiti ödeyebileceğini doğru belirlemeli. Kredi koşulları iyi bir şekilde araştırılmalı. Konutun yasa kapsamında uygunluğuna bakılmalı.

Finans kurumları kişinin alım gücü ve ekonomik yükümlülüklerine dikkat edileceğinden harcamalar kontrol altında tutulmalı. Konutun rayiç bedeli doğru tespit edilmeli.

13) Hangi tip konutlar alınabilir?

Her türlü konut satın alınabilecek. Mortgage istenen evin, en az kat mülkiyetine dönüşümlü yüzde 80’i tamamlanmış olması koşulu aranacak.

14) Konutun bütün maliyetleri karşılanacak mı?

Sistemden yararlanabilmek için konutun maliyetinin yüzde 25’i peşinat olarak satıcıya ödenecek. Ev kredi talep eden taksitleri ödeyememe ihtimaline karşı sigorta yaptıracak. Aynı zamanda hayat sigortası ve doğal afet sigortası da yaptırılacak.



15) Sistem nasıl işleyecek?

Konut almak isteyenler broker yardımı veya doğrudan kredi alacak. Krediyi veren kurum, sözleşmeyi değerli evrak olarak portföyüne dahil edece veya özel ipotek finans kuruluşuna satacak. İpotek finans kurumu, sözleşmeyi yurtiçi ve dışından yatırımcılara satarak fon yaratacak. Fon krediyi sağlayan finans kuruluşundan yeni sözleşme almak için kaynak görevi görecek. En son aşamada da, finans kuruluşları piyasadaki likidite sorununun çözülmesinde yardımcı olarak sistemin büyümesini sağlayacak.

16) Mortgage kredileri nereden alınacak?

Konut kredisi veren bankalar mortgage faaliyetini de sürdürecek. BDDK tarafından konut finansmanı faaliyetinde bulunması uygun görülen finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri kurulabilecek. Bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler de konut finansmanı kapsamında olacak.

17) Banka ile sorun çıkarsa nasıl çözümlenecek?

Tüketiciler, konut ve krediyle ilgili her türlü itirazı Tüketici Mahkemeleri’ne yapabilecek. Konutu satan şirket veya kredi kullanılan kuruluştan memnun olmamaları halinde Tüketici Mahkemeleri’ne dava açabilecek.

18) Sistemde konut ipoteği dışında başka bir teminat istenecek mi?

Finansman kuruluşun ödemeleri, bir kıymetli evraka bağlanması ya da kıymetli evrak kabul etmek suretiyle teminat altına alınması yasaklanacak. Buna karşın tüketiciden bir kıymetli evrak alınacak olursa tüketici, bu evrakı konut finansmanı kuruluşundan geri isteyebilecek. Bu evrakın devri durumunda tüketicinin uğradığı zarar karşılanmak zorunda olacak.

Kredilerde geri ödeme tutarlarının finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu kapsamda faiz olarak kabul edilecek.

19) Bu sistemin riski nedir?

Bir ülke piyasasında ciddi bir kriz ya da istikrar bozukluğu yaşanması durumunda sistemin zarar görmesi söz konusu olabiliyor. Bankalar, tüketiciye YTL ağırlıklı olmak üzere 10-30 yıl gibi uzun vadeli krediler verebiliyor. Bankalar kısa vadeli ve büyük oranda döviz borçlanıyor. Ekonomide olağanüstü bir kriz durumunda, döviz fiyatları ve faizlerdeki artış banka maliyetlerini artıracaktır.

Böyle bir tabloda banka battıysa, Tüketici Kanunu kapsamında erken kapat veya borcunu ver veya faizini yükselt gibi bir baskı yapamazlar. Önce sigorta devreye girer. Sigorta, ödenmeyen taksitleri öder. Borçlu da normal ödeme geçtikten sonra sigortaya borcunu ödeyecek.

Emlakcı emlak alım satım kiralanması işiyle uğraşır bunun karşılığnda kanunlarınların belirlediği miktarda komisyonu hem alıcıdan hem satıcıdan alır bu arada alım satım işlemleri sırasında satıcıya veya emlak sahibine verilmek üzere alıcı veya kiralamak isteyenden kapora alınır aldıgı kaparoyu satıcı veya emlak sahibine verir...






sponsor

arama

KELEPİRX EMLAK Özel Arama

dil seç

*

bir soru:Tapu harçları nasıl ve hangi bedel üzerinden hesaplanır ? Harcı kimin ödemesi lazımdır ?

Home MortgageTapu harçlarının nasıl hesaplanacağı Harçlar Kanununa ekli olan (4) sayılı Tarifede gösterilmiştir. Buna göre alım-satım işlemlerinde harç belediyeden getirilecek olan emlak beyan değeri üzerinden tahsil edilmektedir. Hangi işlemde hangi oranda harç alınacağı anılan tarifede tek tek gösterilmiştir. Örne¬ğin ipotek işleminde harç taşınmazını ipotek eden kimse tarafından ödenmektedir. Harcın hesaplanacağı matrah ise kullanılan kredi tutarıdır.
Her hangi bir işlemin harcını öğrenmek için mutlaka (4) sayılı Tarifeye bakmak gerekir. Tapu İşlemlerinde Harcı Kimin Ödemesi Lazımdır ? Satış, trampa, ölünceye kadar bakma akdi işlemlerinde harç her iki taraftan da alınır. Ancak satış işlemlerinde genel örf adet alıcı tarafın harçları ödemesi yönündedir. Tapu dairesi harcı satıcı ve alıcı adına keser. Ancak genelde alıcı taraf ödemektedir. (Esas itibariyle satış işlemlerinde harçları alıcının ödemesi yönünde Tarifede değişiklik yapılması uygulamayı pekiştirecektir.) Bağış işleminde lehine bağış yapılan, yani bağışı kabul eden kişi harcı ödemekle yükümlüdür. Bağışı yapan kişi harç ödemez. Kamulaştırma da kamulaştırmayı yapan idare harcı öder. Taşınmazı kamulaştırılan kişinin her hangi bir harç ödemesine gerek yoktur. İrtifak haklarının kurulmasında lehine irtifak hakkı kurulan taraf harcı öder. İpotekte taşınmazını ipotek eden malik ipotek harcını ödemekle yükümlüdür. Miras intikalinde intikal işlemini yaptıran mirasçılar öder. Taksim işleminde taksimi talep eden taraflar harçları ödeyecektir. Taraflar yükümlülüğü belirten sözleşme yaptığı takdirde, sözleşme ile yükümlenen taraf harcı öder. Harcın tamamının alıcı veya satıcıdan sadece birisi tarafından ödeneceği yolundaki anlaşmanın resmi senede yazılması mümkündür.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

haber

gazeteler aktuel konular rss ler