Mortgage Brokerlığı
Mortgage Brokerlığı
Nizameddin Aşa
Nizameddin Aşa
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası 2. Başkanı
Emlak piyasaları dünya sistemleriyle entegre olmaya başladığından bu yana devamlı yeni kavramlarla tanışıyoruz. Daha dün Mortgage'ın ne olduğunu ne işe yaradığını anlamaya çalışırken bugün herhalde sokaktaki çocuğa bile sorsanız az çok bir şeyler duyarsınız. İyi mi kötü mü, işe yarayacak mı, bize uyacak mı uymayacak mı derken bununla ilgili kanun çıktı, hatta uygulanmaya başladı bile. İsmi şu mu olsun, bu mu olsun, karşılığı ne anlama geliyor tartışmaları bile geride kaldı bütün dünyada tanındığı ismi ile hayata geçti.
İyisiyle, kötüsüyle, eksiği ile, fazlasıyla ne olursa olsun Mortgage bir finansal sistemler bütünüdür.Yıllardır dünyanın bir çok ülkesinde uygulanır. Hatta bizde bile "Konut Kredisi" olarak basit usulde de olsa uygulanmıyor muydu? Bu finansal sistemin elbette ki kendi dinamikleri, kendi aktörleri vardır. Bugünlerde SPK'nın gündeminde olan "Konut Eksperliği" yeni sigorta tanımları ve uygulamaları, çeşitli kanun değişiklikleri ipotekli tapuların menkul kıymetleştirilmeleri, 1.cil, 2.cil piyasaların oluşması, hepsi bu sistemin dinamikleridir.
Şimdi Mortgage sistemi incelendiğinde bütün bunları görürüz veya uygulamalarda olduğunu biliriz. Ama bizce çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir aktör var ki, bu kanunda da tanımlanmamış bununla ilgili bir düzenleme de getirilmemiş. Buna "Mortgage Brokeri" deniyor. Peki ne iş yapar bu kişiler, önemi ve fonksiyonu nedir ? Hatırlarsanız Mortgage Kanunu söylenmeye başladığından bugüne "Ekspertiz ve "Broker'ın" öneminden sistemin olmazsa olmazı olduğundan bahsetmiştik.
MORTGAGE BROKER'LIĞI NEDİR?
Mortgage uzun vadeli ipotekli konut kredisi anlamına gelmektedir. Mortgage tüm dünyada konut edinmede yaygın olarak kullanılan finansman yöntemlerinden birtanesidir.
Broker ise; en yalın tanımıyla temsilci demektir. Temsilci yatırımcı adına hareket eden, al-sat emirlerini yerine getiren, gerekli belgeleri toplayan, değerlendiren ve ilgili mercilere müracaat eden kişidir.
Mortgage Broker'lığı Gayrimenkul 1.ve 2. piyasalarında yatırımcı emirlerini yerine getiren temsilcilerdir.
Gayrimenkul 1.cil piyasada yatırımcı adına;
- Sabit ve değişken faizli ipotek kredilerini,
- Kredi maliyetlerini,
- Kredi tahsis ücretlerini,
- Erken ödeme cezalarını,
- Alternatif Mortgage ürünlerini,
araştırır. Finansman kurumu ile ilgili belgeleri ve işlemleri takip eder. Yatırımcının gayrimenkul danışmanlığını yaparak en uygun alternatifin seçimine katkıda bulunur.
Gayrimenkul piyasasında;
- Yatırımcının istediği gayrimenkullerin belirlenmesinde,
- Gayrimenkullerin değerlenmesinin yapılmasına,
- İlgili mevzuat ve kanunlar hakkında yatırımcıya bilgi verilmesine,
- Gayrimenkulün taraflara devrinde gerekli dosyaların hazırlanmasına,
- Belgelerin toplanmasına ve işlemlerin yapılmasına,
- Yatırımcının al-sat emirlerini yerine getirmesine,
aracılık eder. Yatırımcının zaman kaybını önleyerek yatırımcı adına yatırımcı gibi hareket eder.
Gayrimenkul 2.cil piyasada yatırımcı adına;
- İpoteğe dayalı menkul kıymetleri,
- İpoteğe dayalı ödeme aktarmasız menkul kıymetleri,
- İpoteğe dayalı ödeme aktarmalı menkul kıymetleri,
tasarruf ve yatırım amaçlı olarak alınmasına – satılmasına danışmanlık yapar.
Yatırımcıların gayrimenkul sektörüne yatırım yapma imkânlarının artması ile ipotek karşılığı uzun vadeli kredi taleplerinin yoğunlaşması; Mortgage Broker'lığı ve danışmanlığı gibi piyasada yeni uzmanlaşmış meslekler ortaya çıkmasına neden olacaktır. Oluşan yeni Mortgage Sistemi; sadece finans kurumlarına ve mütahitlere bırakılamaz. Tarafların haklarını koruyan, yatırımcılara alternatif ürünler ve finansman seçenekleri sunan ve her iki konuda da danışmanlık hizmetleri veren Mortgage Broker' larına ihtiyaç vardır.
Bütün bu bilgiler ve görüşler ışığında, uygulamadaki bu eksikliği gidermek adına, Oda olarak eğitimli ve uzman kişilerin yetişmesi amacıyla "Mortgage, Emlak Brokerliği" eğitim kurslarına başladığımızı buradan bütün meslektaşlarımıza duyurmak isteriz. İlgilenen arkadaşlar İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası' ndan bilgi alabilirler.
Bilgi ve Müracaat: 0 212 211 55 55